Docència i aprenentatge en línia
- Mavina Lalwani
- 6 jun 2019
- 3 Min. de lectura
Avui us parlaré sobre la docència i l’aprenentatge en línia. Personalment, mai m’he proposat aprendre una nova llengua en línia. El que sí que he fet, és començar a aprendre una nova llengua pel meu compte i recolzar-me en Internet.
Fa quatre o cinc anys, vaig decidir començar a estudiar francès pel meu compte, i el que vaig fer va ser comprar-me un llibre d’iniciació i a més, emprar les eines que et facilita Internet. Els documents i les pàgines que trobava en línia eren bastant útils, sincerament. En línia el que més em vaig trobar van ser exercicis per practicar. Eren exercicis bastant tradicionals, com per exemple omplir buits en blanc o relacionar paraules amb imatges. Així i tot, em va ajudar bastant a l’hora de començar. Actualment, no considero que el francès sigui una llengua que domini, ja que primer de tot fa tant que no el toco que gairebé recordo res. I en segon lloc, crec que és un poc difícil aprendre una llengua pel teu compte només amb un llibre i Internet.
El que també he fet és utilitzar aplicacions del mòbil per millorar els coneixements que ja tinc. Fa uns quants anys, em vaig descarregar una aplicació que es diu “Duolingo”, per practicar l’alemany. Vaig aprendre un poc de lèxic, paraules soltes sincerament. Crec que és una eina útil, per no perdre una llengua o per anar aprenent a poc a poc, però quan fa molt temps que els empres es torna una mica avorrit, ja que tot el temps és el mateix. A continuació podeu veure uns exemples:
Des de fa molts anys, tinc un perfil a Facebook. La veritat és que quan em vaig fer el compte, no tenia la intenció d’aprendre en línia, però des que em vaig fer el compte he après alguna cosa. Segueixo a un perfil que puja els famosos Ted Talks amb els que sempre aprenc alguna paraula o expressió nova. A més el que faig amb aquesta xarxa social, és comuniacar-me amb els amics de quan vaig anar a Alemanya o de l’Erasmus. Opino que aquesta darrera opció pot ser molt útil si ets constant amb les converses.
Crec que aprendre una llengua mitjançant les xarxes socials és un poc difícil, però no impossible. El que sí que considero que és impossible, és aprendre mitjançant les xarxes socials una llengua des de zero. Si tens una base o algun tipus de coneixement, crec que pots millorar i aprendre bastant. El secret està en la gent o les pàgines que segueixes, ja que és el que et sortirà a la pàgina d’inici. Considero que amb les xarxes socials pots aprendre nou lèxic i fins i tot, noves construccions gramaticals. El lèxic el pots aprendre mitjançant la lectura de textos o frases que publiquen les persones que segueixes. A més, mitjançant xarxes socials el que pots fer per aprendre una llengua és estar amb contacte amb un natiu d’aquella llengua. Podeu arribar a alguna mena d’acord, com si es tractés d’un penfriend.
El primer cop que vaig emprar un EVA, va ser a primer de batxillerat. Com ja sabreu si heu anat seguint el meu bloc, per cursar batxillerat vaig haver de canviar-me de centre i a aquest nou institut feien ús del Moodle. Recordo que el primer cop que ho vaig intentar emprar va ser un poc caòtic, però a poc a poc t’adaptes al sistema. Crec que va ser una eina molt útil i sobretot pels professors, era un mètode fàcil de controlar el treball que ens demanaven. Per a nosaltres, els estudiants, crec que també va ser beneficiari. Ja que aquest tipus d’entorns virtuals d’aprenentatge són molt útils i còmodes.
Quan vaig arribar a la universitat em van comunicar que també es feia ús d’un EVA, però en aquest cas és l’Aula Global. Gràcies al fet que els dos anys anteriors vaig treballar amb aquest tipus de sistema, quan vaig arribar no em va costar molt adaptar-me.
Per finalitzar aquesta entrada, m’agradaria dir que l’aprenentatge de llengües en línia és un procés bastant lent, i que necessita moltes ganes, constància i motivació.
Comments